Oficjalny portal Gminy Tuchomie - Wersja kontrastowa serwisu

Urząd Gminy
w Tuchomiu

Menu główne


Narzędzia

Menu lewe

Czy wiesz, że ...
Chocimir z Tuchomia
Według przekazów źródłowych, w średniowieczu Tuchomie stanowiło „stolicę” osobnego terytorium, którego panem (właścicielem) był możny rycerz Chocimir. Żyjący w pierwszej połowie XIV w. Chocimir, w literaturze historycznej zwany też Chocimierzem lub Kazimierzem z Tuchomia, pochodził z możnego, najpotężniejszego na przełomie XIII i XIV w. pomorskiego rodu Święców. Rodzina ta wywodziła się z okolic Słupska w których posiadała wsie Krępa, Lubuń i Kobylnica oraz nieużytki, na których w XIV w. powstało Łosino.

Kalendarz wydarzeń


Powiększ tekst Zmniejsz tekst Powrót Drukuj
{n_title2}
Data: 10 październik 2019, 17:00
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie kulinarnym “Święto Dyni” 
10.10.2019r. o godz. 17:00 – sala GOK Tuchomie.

Organizatorzy:
  • Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu,
  • Obiekt Centrum Międzynarodowych Spotkań w Tuchomiu
Cele konkursu:
  1. Promowanie dyni jako produktu lokalnego, tradycyjnego, regionalnego,
  2. Popularyzacja potraw, przetworów z dyni,
  3. Promocja produktów lokalnych,
  4. Integracja mieszkańców poprzez wspólne spotkania kulinarne,
  5. Promocja gminy.
Zasięg:
Powiat bytowski.

Uczestnicy:
  • Osoby indywidualne,
  • grupy,
  • koła gospodyń wiejskich.
Kryteria oceny:
Oceny potraw dokonuje trzyosobowe jury powołane przez Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu Skład jury zostanie ustalony do dnia 30 września. Przyjęcia potraw w dniu konkursu dokonuje pracownik GOK Tuchomie wyznaczony przez dyrektora. Uczestnicy zobowiązani są do wypełnienia kart zgłoszeniowych w dniu konkursu wraz z klauzula RODO. Decyzje komisji są ostateczne i wiążące.

Nagrodzone zostaną trzy pierwsze potrawy w każdej kategorii. Pozostałym uczestnikom zostaną przyznane nagrody „za uczestnictwo”. Prosimy o telefoniczne potwierdzenie uczestnictwa pod numerem telefonu 59 82 157 86.

Założenia organizacyjne:
konkurs odbędzie się 10 października 2019 r. o godz. 17:00, - uczestnicy przygotowują jedną potrawę, której głównym składnikiem będzie dynia,

Powrót

Do góry


Stopka

design by fast4net

Zamknij