Narzędzia
Menu lewe
Czy wiesz, że ...
Dominum tuchomskie
W Skład tuchomskiego klucza dóbr rycerskich (dominium), czyli zespołu kilku wsi, początkowo wchodziły Tuchomie, Tuchomko i Borzytuchom. Pierwszy raz zostały one wymienione w 1315 r. jako „trzy wsie o nazwie Tuchom" („tres villas nuncupatas Tuchom"). W tym bowiem roku margrabia brandenburski, Waldemar, wystawił przywilej synom Wawrzyńca potwierdzający ich majątek ziemski. „Trzy Tuchomia" przypadły w udziale Chocimirowi, który w kolejnych latach dążył do jak najpełniejszego zagospodarowania swojej posiadłości.
Aktualności
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Dla Mieszkańców
- Aktualności
Zmiany w sprzedaży żywności przez rolników
Data: 10 styczeń 2017
Od 1 stycznia weszła w życie ustawa ułatwiająca sprzedaż produktów żywnościowych wytworzonych przez rolników. Przychody z rolniczego handlu detalicznego są zwolnione z podatku do kwoty 20 tys. zł rocznie.
Po przekroczeniu tego progu przychód powyżej limitów podatnik może opodatkować ryczałtem. Należy pamiętać o obowiązku prowadzenia odrębnie za każdy rok podatkowy ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych. Dzienne przychody należy ewidencjonować w dniu sprzedaży.
Rolnicy, którzy chcą prowadzić handel detaliczny, muszą to robić osobiście lub z udziałem najbliższych członków rodziny, bez pośredników. Wyjątek stanowi potrzeba skorzystania z usług rzeźni lub młyna. Żywność można sprzedawać bezpośrednio do konsumenta końcowego z gospodarstwa rolnika (miejsca w którym produkt został wytworzony) i w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu oraz podczas wystaw, festynów, targów.
Rejestracja sprzedaży detalicznej
Rolnik może dokonać rejestracji na dwa sposoby w zależności od rodzaju produkcji, którą zamierza podjąć. Może taką działalność zarejestrować u inspektora sanitarnego, jeśli będzie zajmował się tylko produkcją żywności pochodzenia roślinnego, natomiast jeśli będzie produkował żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub tylko pochodzenia zwierzęcego, to musi zarejestrować u powiatowego lekarza weterynarii. Należy to zrobić na 30 dni przed rozpoczęciem działalności. Powiatowy lekarz weterynarii nadaje takiemu podmiotowi numer identyfikacji weterynaryjnej i wprowadza go do rejestru podmiotów nadzorowanych.
Rolnicy muszą się liczyć z tym, że ich działalność będzie podlegała nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej. Osoby zainteresowane sprzedażą detaliczną mogą skontaktować się z odpowiednimi organami, które udzielą szczegółowych informacji dotyczących wytycznych higienicznych wymaganych przy produkcji żywności.
Kontakt:
Rolnicy, którzy chcą prowadzić handel detaliczny, muszą to robić osobiście lub z udziałem najbliższych członków rodziny, bez pośredników. Wyjątek stanowi potrzeba skorzystania z usług rzeźni lub młyna. Żywność można sprzedawać bezpośrednio do konsumenta końcowego z gospodarstwa rolnika (miejsca w którym produkt został wytworzony) i w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu oraz podczas wystaw, festynów, targów.
Rejestracja sprzedaży detalicznej
Rolnik może dokonać rejestracji na dwa sposoby w zależności od rodzaju produkcji, którą zamierza podjąć. Może taką działalność zarejestrować u inspektora sanitarnego, jeśli będzie zajmował się tylko produkcją żywności pochodzenia roślinnego, natomiast jeśli będzie produkował żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub tylko pochodzenia zwierzęcego, to musi zarejestrować u powiatowego lekarza weterynarii. Należy to zrobić na 30 dni przed rozpoczęciem działalności. Powiatowy lekarz weterynarii nadaje takiemu podmiotowi numer identyfikacji weterynaryjnej i wprowadza go do rejestru podmiotów nadzorowanych.
Rolnicy muszą się liczyć z tym, że ich działalność będzie podlegała nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej. Osoby zainteresowane sprzedażą detaliczną mogą skontaktować się z odpowiednimi organami, które udzielą szczegółowych informacji dotyczących wytycznych higienicznych wymaganych przy produkcji żywności.
Kontakt:
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bytowie, ul. gen. Władysława Sikorskiego 27, 77-100 Bytów, tel. 59 822 36 85
- Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Bytowie z siedzibą w Miastku, ul. Szkolna 1, 77-200 Miastko, tel. 59 857-20-06
„Mój rynek”
Gmina Tuchomie zachęca mieszkańców do korzystania z miejsca przeznaczonego do prowadzenia handlu – rynku w miejscowości Tuchomie.
Rynek czynny jest w środy i soboty w godzinach 8.00-13.00. Obowiązujące dzienne stawki opłaty targowej przedstawia poniższa tabela
Gmina Tuchomie zachęca mieszkańców do korzystania z miejsca przeznaczonego do prowadzenia handlu – rynku w miejscowości Tuchomie.
Rynek czynny jest w środy i soboty w godzinach 8.00-13.00. Obowiązujące dzienne stawki opłaty targowej przedstawia poniższa tabela
Rodzaj handlu | Opłata dzienna | |
I. „Mój rynek” | ||
1. Z gminnych straganów: | ||
Rolno-spożywczy | 0,00 zł | |
Mieszane rolno-spożywcze (50% minimum) i inne | 12,00 zł | |
Przemysłowy, odzieżowy | 25,00 zł | |
2. Pozostałe | ||
Rolno-spożyw. | Inne | |
Sprzedaż z ręki, koszów, stoisk, stołów do 1 mb | 0,00 zł | 6,00 zł |
Sprzedaż z samochodu osobowego lub stołu powyżej 1 mb | 0,00 zł | 9,00 zł |
Sprzedaż z samochodu dostawczego o ładowności do 2 ton | 0,00 zł | 15,00 zł |
II. Poza wyznaczonym rynkiem | ||
Wszystkie rodzaje handlu | 30,00 zł |
Stopka
Na skróty
Dla mieszkańców
Kontakt
Urząd Gminy w Tuchomiu
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
design by fast4net