Narzędzia
Menu lewe
Czy wiesz, że ...
Dominum tuchomskie
W Skład tuchomskiego klucza dóbr rycerskich (dominium), czyli zespołu kilku wsi, początkowo wchodziły Tuchomie, Tuchomko i Borzytuchom. Pierwszy raz zostały one wymienione w 1315 r. jako „trzy wsie o nazwie Tuchom" („tres villas nuncupatas Tuchom"). W tym bowiem roku margrabia brandenburski, Waldemar, wystawił przywilej synom Wawrzyńca potwierdzający ich majątek ziemski. „Trzy Tuchomia" przypadły w udziale Chocimirowi, który w kolejnych latach dążył do jak najpełniejszego zagospodarowania swojej posiadłości.
Kalendarz wydarzeń
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Dla Mieszkańców
- Kalendarz wydarzeń
Data: 16 wrzesień 2014
Bezpłatne szkolenie dla rolników
Miejsce: Radom
Prowadzony jest nabór osób zainteresowanych udziałem w szkoleniu pn. „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych (zboża, owoce, mięso, i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej”.
Szkolenie odbędzie się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w dniach 17-18 września 2014r. Organizatorem szkolenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Wyjazd na szkolenie dn. 16.09.2014r. Szkolenie jest bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona. Osoby chętne proszę aby zgłosiły się do Urzędu Gminy w Tuchomiu – pok. 11 (tel. 59 821 50 55).
Zakres programowy szkolenia Czas trwania szkolenia
Szkolenie odbędzie się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w dniach 17-18 września 2014r. Organizatorem szkolenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Wyjazd na szkolenie dn. 16.09.2014r. Szkolenie jest bezpłatne. Ilość miejsc ograniczona. Osoby chętne proszę aby zgłosiły się do Urzędu Gminy w Tuchomiu – pok. 11 (tel. 59 821 50 55).
Zakres programowy szkolenia Czas trwania szkolenia
- Sprzedaż surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa - marginalna, lokalna i ograniczona (MLO), bezpośrednia - 45min.
- Znakowanie produktów żywnościowych – wymagania i obowiązki producenta - 30min.
- Proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu - 4 0min.
- Zagrożenia w przetwórstwie żywności - Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne - 45min.
- Możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej, dystrybucji i promocji żywności w ramach środków UE w latach 2014-2020 - 40min.
- Zagadnienia marketingu, reklamy i promocji produktów żywnościowych - 30min.
- Charakterystyka surowców i ich dobór do kierunku przerobu. dla wybranych produktów ze zbóż, owoców, mięsa, mleka - 70min.
- Technologie przetwarzania dla wybranych produktów ze zbóż, owoców, mięsa mleka - 90min.
- Techniczne i ekonomiczne aspekty uruchamiania małego zakładu przetwórczego - 30min.
- Przykłady rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie zbóż, owoców, mięsa, mleka - 75min
- Przetwarzanie zbóż, owoców, mięsa, mleka. Prezentacja procesów produkcyjnych przemiału zboża na mąkę, tłoczenia soku naturalnego, produkcji sera podpuszczkowego, produkcji wędlin - 4x45min. zajęcia praktyczne
Stopka
Na skróty
Dla mieszkańców
Kontakt
Urząd Gminy w Tuchomiu
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
design by fast4net