Narzędzia
Menu lewe
Czy wiesz, że ...
Chocimir z Tuchomia
Według przekazów źródłowych, w średniowieczu Tuchomie stanowiło „stolicę” osobnego terytorium, którego panem (właścicielem) był możny rycerz Chocimir. Żyjący w pierwszej połowie XIV w. Chocimir, w literaturze historycznej zwany też Chocimierzem lub Kazimierzem z Tuchomia, pochodził z możnego, najpotężniejszego na przełomie XIII i XIV w. pomorskiego rodu Święców. Rodzina ta wywodziła się z okolic Słupska w których posiadała wsie Krępa, Lubuń i Kobylnica oraz nieużytki, na których w XIV w. powstało Łosino.
Targowisko - sprzedaż bezpośrednia
Możliwości i warunki prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Na jakim obszarze można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej?
- Na obszarze województwa, w którym prowadzone jest gospodarstwo
- Na obszarze sąsiadujących województw
- Na terenie danego gospodarstwa
- Do zakładów (sklepów) prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego
- Na targowiskach
- Ze specjalistycznych środków transportu
Mleko surowe i śmietana surowa
(Mleko które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40°C)
Maksymalny limit sprzedaży:
- 1.000 l/tydzień mleko
- 500 l/tydzień śmietana
Ponadto muszą być spełnione wymagania dotyczące:
- zdrowia zwierząt od których pozyskuje się mleko
- higieny doju
- parametrów mleka w zakresie liczby bakterii i komórek somatycznych
- Mleko i śmietanę sprzedawane na targowisku przechowuje się w zamkniętych pojemnikach i sprzedaje do opakowań własnych konsumentów.
Jaja
Limit sprzedaży wynosi od 350 do 2450 sztuk jaj tygodniowo
Jaja muszą być czyste, suche, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed wstrząsami i słońcem
Mięso drobiowe
2.500 sztuk indyków lub gęsi 10.000 sztuk pozostałego drobiu możliwy jest ubój drobiu w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i wymogów związanych ze zdrowiem ptaków
Mięso drobiowe
- 50 szt./tydzień tuszek indyków lub gęsi
- 200 szt./tydzień tuszek pozostałego drobiu
Mięso zajęczaków
Maksymalna wielkość sprzedaży:
100 sztuk tuszek zajęczaków tygodniowo
Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C
Produkty pszczele nieprzetworzone
- Miód
- Pyłek
- Pierzga
- Mleczko
Produkty rybołówstwa
Uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie. uprawnieni do rybactwa
Temperatura ryb podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 2°C (z wyłączeniem żywych ryb)
Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zbywanych w ramach sprzedaży bezpośredniej
Na opakowaniach zbiorczych lub transportowych produktów, poza terenem gospodarstwa prowadzącego sprzedaż bezpośrednią (sklep, targowisko), umieścić należy:
- Imię i nazwisko albo nazwę producenta
- Adres miejsca prowadzenia działalności
Środa od 9.00 do 17.00
Sobota od 9.00 do 13.00
W sprawie rezerwacji straganów proszę dzwonić pod numer - 59 821 50 40
Za wynajęcie straganu obowiązuje opłata targowa od 5 do 25 zł
Przydatne materiały:
Możliwości i warunki prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Poradnik dla producentów rolnych prowadzących dostawy bezpośrednie, sprzedaż bezpośrednią, działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, gospodarstwa agroturystyczne oraz oferujących produkty tradycyjne
Stopka
Na skróty
Dla mieszkańców
Kontakt
Urząd Gminy w Tuchomiu
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
ul. Jana III Sobieskiego 16
77-133 Tuchomie
NIP Gminy: 842 16 63 742
NIP Urzędu: 842 00 08 917
Telefon: (59) 821 50 40
biuro@tuchomie.pl
www.tuchomie.pl
Konto główne:
05932100010000182120000020
Opłaty śmieciowe:
98932100010000182120000480
Godziny pracy:
poniedziałek: 8:00-16:00
wtorek-piątek: 7:00-15:00
design by fast4net